Aanleiding
Op 10 januari is in de Duitse deelstaat Brandenburg een besmetting met mond-en-klauwzeer (MKZ) bevestigd. Vanuit deze deelstaat zijn sinds 1 december 2024 ruim 3500 kalveren naar Nederland getransporteerd en opgezet op 125 vleeskalverbedrijven. Daarom zijn er direct na bekendwording verschillende dringende adviezen en voorzorgsmaatregelen ingesteld door SKV voor de Nederlandse kalversector. U leest hier meer over op de website van SKV. De minister heeft een deel van deze maatregelen gelukkig snel omgezet in een ‘ministeriële regeling kalverhouderij’. Voor meer informatie over deze regeling en de actuele informatie
kunt u de website van LVVN raadplegen: Nieuwe voorzorgsmaatregelen kalversector vanwege mond-en-klauwzeer in Duitsland | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl. We benadrukken dat er op dit moment geen sprake is van een uitbraak in Nederland en dat alle maatregelen UIT VOORZORG worden genomen.
Maatregelen
• Een aanvoer- en afvoerverbod van vleeskalveren, uitzondering is directe afvoer naar een slachterij (onder een verplicht hygiëneprotocol)
• Een bezoekersverbod van vleeskalveren, noodzakelijk bezoek van bijvoorbeeld dierenarts is uitgezonderd mits een strikt hygiëne protocol wordt gevolgd
Adviezen
• Dubbele reiniging en ontsmetting van vrachtwagens die bedrijfsterreinen van veehouderijen met MKZ gevoelige dieren verlaten
• Geen mestafvoer van vleeskalverbedrijven
Tracering (in)directe risicocontacten Brandenburg
De ervaring leert dat het snel handelen cruciaal kan zijn voor het uiteindelijke verloop van de ziekteverspreiding. Zolang de contact- en traceringsonderzoeken in Duitsland en Nederland nog niet zijn afgerond, is daarom besloten om uit voorzorg deze maatregelen direct in te stellen. Eind van deze week hopen we dat de resultaten van de traceringsonderzoeken bekend zijn. Door alle betrokken partijen wordt per dag op basis van actuele informatie beoordeeld wat nodig is om (eventuele nieuwe) risico’s te minimaliseren.
MKZ
Evenhoevigen zijn gevoelig voor MKZ. Voor meer informatie over het ziekteverloop bij de verschillende diersoorten verwijzen we u graag door naar Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD).
Monitoring en melding dierziekten in Nederland
In Nederland is een goed dierziekte monitoringsysteem van kracht. Ook zijn dierenartsen en veehouders verplicht een melding te doen bij de NVWA als het vermoeden bestaat dat dieren symptomen hebben die kunnen wijzen op MKZ. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u graag door naar de NVWA Melden dierziekte | Dierziekten en zoönosen | NVWA.