Waar het gaat om het produceren van kalfsvlees, gaat het altijd ook over het kunnen garanderen (borgen) van de voedselveiligheid. Daarvoor heeft elk kalf een uniek identificatie & registratienummer (I&R).
De kalverhouder registreert gegevens over: wanneer de dieren op het bedrijf zijn gekomen en verlaten, of het dier misschien ziek is geweest, hoe het dier vervolgens is behandeld en uitslagen van bepaalde monsternames op het bedrijf.
Met keteninformatie- en kwaliteitssystemen zoals Vitaal Kalf en het Kalf Volg Systeem werken transporteur, voerleverancier, kalverhouder, dierenarts en slachterij nauw samen. Zij wisselen data uit, die gekoppeld zijn aan het I&R nummer. Zo weet elke schakel wat hij in huis heeft of haalt en uiteindelijk weer aflevert aan de volgende schakel.
De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) controleert in de hele keten met name op de afwezigheid van verboden middelen en bijvoorbeeld ook op registratie van het gebruik van diergeneesmiddelen en daarmee verbonden wachttijden.
Zo zitten in Nederlands kalfsvlees geen hormonen, antibiotica of andere ongewenste stoffen. De SKV inzet gebeurt aanvullend op controles van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op afwezigheid van stoffen, die er gewoon niet in thuis horen.
Terug naar home/menu