Bij vachthygiëne gaat het er niet alleen om dat de kalveren er netjes bijstaan, maar ook om een zo schoon mogelijke vacht. Hierdoor kunnen eventuele pathogenen, of ziektekiemen, bij de slacht zich niet op het karkas verspreiden. Voor de slachterijen en vleesproducenten is het erg belangrijk, dat dieren ‘schoon’ worden aangeleverd en dat het risico van mestdeeltjes op het karkas ingedamd wordt. Wat er niet op zit, hoeft er immers ook niet afgehaald (weggesneden) te worden.
Wat is de achtergrond van de vachthygiëne?
De vachthygiëne wordt door SKV sinds 2017 bij alle kalveren gescoord voor afvoer naar slacht. Vanaf eind 2019 gaat de uitslag van de vachthygiënescore van een koppel niet alleen naar de juridisch eigenaar van de kalveren, maar ook naar de kalverhouder. U leest wat de vachthygiëne is, welke factoren invloed hebben op de score en hoe deze te verbeteren is. Daarmee worden zowel vuile kalveren aan de slachtlijn als bevuiling door mest op de karkassen voorkomen.
Waarom een score voor vachthygiëne en hoe wordt deze gebruikt?
Volgens de Europese hygiëneregels dienen dieren schoon bij de slachterij te worden aangevoerd. Op grond daarvan stelt NVWA de verplichting om rekening te houden met evt. bevuiling om hygiënisch te kunnen slachten. De harde ingedroogde mest zorgt ervoor dat het slachtproces langzamer en/of met extra voorzorgsmaatregelen moet gebeuren. De slachterijen kunnen anticiperen op de vachthygiënescore in het slachtproces, mits van te voren door de juridisch eigenaar doorgegeven.