SBK (Stichting Brancheorganisatie Kalversector) is samen met LTO Nederland, NZO en ZuivelNL betrokken bij de landelijke aanpak van IBR en BVD in de Nederlandse rundveehouderij.
IBR (Infecteuze Bovine Rhinotracheïtis) is een virusinfectie bij rundvee en wordt veroorzaakt door Bovine Herpesvirus type I.
Besmetting vindt meestal plaats door direct contact met een rund dat het virus uitscheidt via neusuitvloeiing, speeksel, etc.. Een besmet rund blijft levenslang geïnfecteerd en kan lang symptoomloos aanwezig blijven. Een besmet rund kan bij een verminderde weerstand het virus uitscheiden en daarmee andere dieren besmetten. Door een bewakingsprogramma worden besmette dieren op een rundveebedrijf opgespoord en worden maatregelen, zoals afvoer van besmette dieren en vaccinatie, genomen zodat het bedrijf na verloop van tijd vrij van IBR verklaard kan worden.
BVD (Bovine Virusdiarree) is een infectieziekte bij runderen die het immuunsysteem van het dier verminderd. Hierdoor zijn besmette dieren gevoeliger voor andere ziekteverwekkers. Besmetting vindt plaats via speeksel, neusuitvloeing, maar ook mest en diercontact, mensen en materialen. Als een drachtig rund besmet wordt kan het kalf een BVD-virusdrager worden. Deze dragers scheiden continu BVD-virus uit en zijn een bron van besmetting voor andere runderen. Daarnaast hebben deze dragers zelf een sterk verminderde weerstand en sterven veelal vroegtijdig.
Door een bewakingsprogramma worden besmette dieren op een rundveebedrijf opgezocht en worden maatregelen (zoals afvoer van besmette dieren) genomen. De kalversector zet vanaf 2024 alleen Nederlandse kalveren op die aantoonbaar vrij zijn van BVD. Voor kalveren die geïmporteerd worden geldt dat deze afkomstig moeten zijn uit BVD-vrij landen/gebieden of landen/gebieden zonder hoog BVD-risico. Per 1 juni 2023 start een testperiode in het KalfVolgSysteem (KVS) met het tonen van de BVD-status van Nederlandse kalveren.
Zie de website ‘Landelijke aanpak IBR BVD‘ en de Q&A BVD-vrije kalverhouderij
Terug naar home/menu