Kalfsvleesproducenten leveren kwalitatief hoogwaardige voedingsmiddelen tegen een relatief lage milieulast.
Jonge kalveren, die in de melkveehouderij geen functie hebben, worden in de kalverhouderij optimaal benut voor de productie van voedzaam, licht verteerbaar vlees en tal van andere producten (food, feed, non-food en fuel), zodat niets verloren gaat.
De sector maakt effectief gebruik van restproducten. Zo wordt voor de kalvermelk bijvoorbeeld gebruik gemaakt van wei, een product dat overblijft bij de productie van kaas. maar bijvoorbeeld ook van aardappelsnippers en bierbostel. Dat geldt ook voor diverse grondstoffen voor het ruwvoer, zoals mais en stro, en ook melk.
Ook de samenstelling van het voer speelt een rol in het zo duurzaam mogelijk houden van kalveren voor het produceren van kalfsvlees.
Kalverhouders, voederproducenten en vleesverwerkers werken aan het (verder) verminderen van de belasting op het milieu, zoals hergebruik van water, moderne systemen voor mestopvang, emissiearme stallen, zonnepanelen en andere vormen van hernieuwbare energie.
SBK heeft Blonk Consultants de (lage) footprint van kalfsvlees in beeld laten brengen. Lees hier meer
Wat er verder speelt rond duurzaamheid en circulariteit? Kijk hier verder